Türk el sanatlarında en eski tekniklerinden biri olan Keçe’nin ilk ortaya çıkış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Keçe’nin kullanımına dair en eski yazılı belge ise Homeros’un İlayda adlı eserinde yer almaktadır. 11. Yüzyılda batıya göç eden Türkler tarafından Anadolu’ya getirilmiş en eski tekstil yüzeyli el sanatı ürünü olarak kabul gören keçe sanatı; tiftik keçisi, koyun, tavşan, deve gibi hayvan yünlerinin su, sabun ve ısı teknikleri uygulanarak liflerinin birbirine kaynaşmasıyla elde ediliyor.
Keçe Orta Asya’dan beri Türkler tarafından bilinen bir uygulama. Osmanlı döneminde Konya, Afyon, Diyarbakır, Uşak, Isparta, Urfa, Bursa gibi şehirlerde keçe üretimi gerçekleştirilmiş. Keçe sözlük anlamı olarak: Yapağı veya keçi kılının dokunmadan sadece dövülerek elde edilen kaba kumaş anlamına gelmektedir.
Kaybolmaya yüz tutmuş, çok değerli Anadolu el sanatı uygulaması olarak son dönemde dikkatleri üzerine çeken Keçe Sanatını, İstanbul – Ruskom Keçe Sanatı Atölyesi’nde sizlerle buluşturuyoruz.
Keçe Sanatçısı Arzu Karagöz’ün gerçekleştirdiği keçe eğitimleri binlerce yıllık tarihe sahip Anadolu’nun evrensel ve özgün motiflerini günümüze taşıyor.
Keçe sanatının Türk kültürü içindeki yeri ve öneminin belirtilmesi ve uluslararası mecralarda sanatseverlere buluşmasını sağlamak adına kaybolmaya yüz tutmuş bu nadide sanatı dünya ile buluşturuyor olmayı Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlaması açısından çok önemli buluyoruz.
Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatları kategorisinde yer alan Keçe Sanatının devamlılığını sağlamak adına İstanbul - RusKom bünyesinde düzenlenen eğitimlerde geleneksel çalışmaların yanı sıra daha kullanılabilir, güncel ve modern kıyafet ve aksesuar uygulamaları kursiyerlerimiz tarafından yapılmaktadır.
Keçe sanatçısı Arzu Karagöz Kimdir?
Uzun yıllar resim ve el sanatlarının birçok alanında eğitim alan Arzu Karagöz, keçe sanatına Keçe Ustası Mehmet Girgiç’in öğrencisi olarak 2010 yılında başladı. 9 yıldır Caferağa Medresesi ve Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde keçe çalışmalarını sürdüren Karagöz; aynı zamanda Kültür Bakanlığı Sanatçısı, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve Anelsander (Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği) gibi sorumluluğu yüksek görevlerde de aktif olarak yer almaktadır.
Yurtiçi ve yurtdışı verdiği eğitimlerin yanı sıra, pek çok uluslararası sergiye katılan ve başarılı projelerde yer alan sanatçı, geçtiğimiz yıllarda TİKA’nın organize ettiği projede Balkan ülkelerinde yaşayan Türk kadınlarına ve eğitmenlere keçe sanatı eğitimleri düzenledi.
Detaylı bilgi ve koşullar için 0216 370 1101 numaralı telefonu arayabilirsiniz.